štvrtok 5. januára 2012

Zopár riadkov o Ivanovi Miklošovi

Dovolím si tri poznámky k ministrovi financií Ivanovi Miklošovi. Vážim si ho pre reformy, a odhodlanie znižovať deficit. Ale..

Gorila
Nebudem sa opakovať. Bubenikovú navrhol na čelo Fondu národného majetku, a trval na jej vymenovaní. V tom čase sa už vedelo o spise Gorila. Radičová o spise vedela najneskôr v lete 2010. S nomináciou súhlasila, pretože "nie je v jej silách túto nomináciu blokovať". V koho silách to bolo, si môžeme len domyslieť. (Bude Mikloš obhajovať Bubeníkovú, tak ako obhajoval riaditeľa daňového riaditeľstva pána Mikulčíka?)

Mimochodom, meno Ivana Mikloša sa v Gorile uvádza 49 krát.

Euroval
Nestojí si za svojim názorom. Vnímaný ako ekonomický expert nepochopiteľne zmenil názor na euroval a pôžičku Grécku. To by ešte bolo v poriadku, keby túto zmenu postoja vedel vysvetliť a argumentovať v prospech tejto zmeny. Ešte v októbri 2010 vyhlasoval: "Musíme zásadne odmietnuť predĺženie ochranného valu alebo nový, permanentný krízový mechanizmus, ak to nebude spojené s jasnými pravidlami bankrotu krajiny". Minulý rok bol pre neho Euroval zrazu taký dôležitý, že bol jedným z hlavných a prvých zástancov spojenia hlasovaní o dôvere vláde a o eurovale - teda, de facto o páde vlády. Dokonca za chrbtom premiérky. Čo sa stalo?

Reformy

Napísal som, že je vnímaný ako ekonomický expert. Jedným z jeho úspechov, ktorým sa všade oháňa je aj daňová reforma, najmä koncept tzv. rovnej dane. Ale málokto vie, že s "rovnou daňou" ako minister nesúhlasil, a hrozilo, že sa táto reforma neuskutoční. Keby ho neprehovorili Richard Sulík a Ján Oravec. Práve daňová reforma bola totiž témou diplomovej práce Richarda Sulíka. (To len na pripomenutie jemu, a jeho obdivovateľom, keď budú do Sulíka najbližšie kopať)

Ivana Mikloša som si veľmi vážil. V poslednej dobe som z neho viac a viac sklamaný.

Prečítajte si aj: Keď sa Gorila trnkou zadrhne

30 komentárov:

  1. Jednu vec mu ale za toto obdobie urcite treba uznat. Tou bola uprava pravidiel na hypotekach tykajucich sa moznosti presunu statneho prispevku do druhej banky + dostatocny cas na presun hypoteky z banky do banky z dovodu znizenia urokov + zrusenie pripadnych sankcii zo strany bank v pripade presunu hypoteky. Inac suhlasim s clankom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak treba mu uznat vela veci, to sa nehadam..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. treba mu uznať ozaj viacero vecí,predovšetkým ako agent NWO,zasvätený vysokostupňový luciferiánský slobodomurár, bilderbergista odovzdal celý štátny majetok zahraničným monopolom a spravil zo Slovákov druhotriednych otrokov vo vlastnej krajine.Sociálne výdobytky počas vlád, v ktorých skutočným vládnucím bol on vyhnali za prácou z krajiny 300-400 tisíc predovšetkým mladých ludí.Naša krajina je do budúcnosti už úplne bez šance,aby ľudia mohli žiť dôstojný život bez chudoby.

      Odstrániť
  3. 1. Gorila. Pozna Bubenikovu navrhol. Prepac, to by na Slovensku pre kazdy vsmirny prd nemohol navrhovat nikto nikoho. Na ziaciatku nic nevieme, v priebehu tiez nie. Pockajme az na sud, dobre? Alebo sa ohaname prezumpciou len ked nam to vyhovuje? Iba v pripade Galka?
    2. EUROVAL. SU to hluposti. Ano, Miklos sa vyjadroval alibisticky, ale nauzor nezmenil. Ved uz tolko nebalamutte ludi. Staci si pozriet vygooglene info. Vyjadroval sa politicky salamunsky, to ano. Ale hlasoval v 2010 za aj v 2011 za. Na rozdiel od Sulika, ktory bol akoze principialny. Ale len v roku 2011, pretoze v 2010 hlasoval ZA EUROVAL. Tak kto to tu meni kabaty?
    3.Reformy: Cital si diplomovu pracu Richarda Sulika? Teda vies o com je slohova praca? Sulik mal temu nastudovanu ale v oblasti makroekonomie je kuchynsky expert. Neupieram mu ale zasluhy, ze sa na koncepcii podielal. Ale je v hrubych crtach, pretoze o detailnych mechanizmoch nema ani paru.
    Teda fakt neviem, co si chcel tymto prispevkom dosiahnut okrem toho, ze si chcel Miklosa oplut a urobit z neho Slotu a zo Sulika supermana s vycpatymi vies co.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Povedal som svoj nazor. Myslim, ze slusne. Nikoho neopluvam. Nikomu nenadavam.

    Ja tvrdim, ze pan Miklos bol proti rovnej dani, ak chces spytaj sa ho..

    Dalsi blog bude mozno o Sulikovi. O dotaciach Samsungu, o kniznici za 22000, o zvysovani dani. Podla mna za pad vlady Sulik nemoze, aj ked to ludia ako pan Miklos vsade vytrubuju.

    Mas dalsie napady??

    OdpovedaťOdstrániť
  5. 1. nekomentujem - blbost

    2. vyjadroval, nevyjadroval, aj tak všetci nakoniec urobia to, čo im Brusel nakáže, či je tam Mikloš alebo Fico, všetko je to jedna banda

    3. a k tým ekonomickým expertom, stále sú tu nejakí noví a Slovensko speje stále do väčších srač..k a oni si čapkajú a tvrdia, že nám stúpa aj životná úroveň. neustále sa tu menia aj zákony, ale nakoniec sa aj tak vrátia k tomu čo tu bolo a označia to za novinku. hnus a či je to Mikloš, Fico, Slota, Sulík alebo iní, všetko je to jedna banda a hrabú pre seba

    OdpovedaťOdstrániť
  6. obhajovat exoticku a kontraproduktivnu rovnu dan, to chce bud naivitu alebo nevedomost

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ivan Miklos u mna hlboko klesol. On, renomovany ekonom, tak hlboko pod cenu predal polovicu energetickych podnikov... Ved ENEL sa musel smiat z jeho prognoz a z ceny, za ktoru kupil nase Elektrarne... Za tri, ci styri roky po ich kupe mal zo zisku splatene naklady za ich ziskanie... Keby Ivan Miklos tak "ekononicky" zaobchadzal so svojim vlastnym majetkom, tak dnes by bol bezdomovcom bez majetku! Tak ozobracil nas vsetkych... Peter

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do omylu dostal aj mňa a mnoho dalších buržujov, ktorý rozkradli, umožnili rozkradnúť majetok občanov, cez prijímanú legislatívu, diktovanú EU, sa ešte k tomu zaviazali že nebudú robiť konkurenciu starým členom, pristúpili na dehonestujúce limity produkcie, - FUJ !

      Odstrániť
  8. 1. Gorila - Miskov daval navrh na bubenikovu i ked mu ju poradil miklos. Miskov vedel o Gorile, preco nebol macher uz vtedy a nepovedal nie mam cest! :)
    2.Bubenikova - Radicova jasne povedala ze Sulik suhlasil, opat vedel o gorile a nepovedal ani slovo, preco sa vtedy nezoprel a dnes je majster sveta
    3. Jasne jedna vec je napad druha tim ludi co to zrealizovali, sulikovi nikdo nevravi ze na tom neparticipoval ale realita je ta ze za miklosa to preslo. Tak ako pri "zlych" spravach sa povie ze .."za dzurindovej vlády kradli..."

    Nikto nie je neviniatko, uz mi lezie krkom pomaly aj z chladnicky trci gorila, je to brutal tema ale pls koncite lebo sa zblaznite ludia...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Iba strucne:
    - Miklos o spise vedel, navrhol ju a na Bubenikovej trval (respektive SDKU). Nic viac. Ale stalo mu to za to riziko? Aj ked v tom nebol namoceny, v co ja osobne neverim.
    - SaS tiez o tom vedela. Miskov a Sulik museli s nominaciou suhlasit. Tazko je teraz hodnotit, co by bolo keby. Ale ake mala SaS moznosti? Dozvedeli sa o spise, ktory nevedeli ci je pravy. Mohol ho hocikto podstrcit. Co neznamena ze aj neurobil. Ci by vladla SaS v sucasnej koalicii, vysledok by bol rovnaky: podozrive strany by boli vo vlade.

    Nehovorim, ze spis je pravdivy, a ze pan Miklos ma maslo na hlave. Ide mi o to, aby sa tato kauza nezamietla pod koberec. Preto treba o nej hovorit.
    Ano je pravda, ze Gorila uz vykuka z kazdej chladnicky. Ale ked som o nej zacal pisat, tak to tak nebolo. A verim, ze prave tlak verejnosti (tento blog je len kvapka v mori) pomoze zmenit veci k lepsiemu.

    Podla mna rovna dan Slovensku pomohla, aj ked priniesla aj negativa (ako napriklad vysoku dan za potraviny.)
    V tretom bode mi islo o to, ze pan Miklos ziskal akusi karmu nedotknutelnosti, lebo zaviedol na Slovensku reformy. Ale nebol to len on. A aj ked spravil vela dobreho, nemusi byt taky cisty ako sa zda.

    Uz o Gorile pisat pravdepodobne nebudem. Ale verim, ze cas prinesie viac svetla.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj,

    vcelku si vystihol aj moje pocity o Miklosovi. Viacero veci chce (chcel) presadit svojou silou osobnosti("dobrou povestou") a nie rozumnymi argumentami.

    Urcite napis o Sulikovi, aby sme si pri volbach mohli vybrat mensie zlo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Vdaka,ze sa objavila Gorila,inak by sme este pol roka havlovali.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Paci sa mi ako talibanci z SDKU dokazu Gorilu natiahnut na SaS. Uz nevadi, ze SDKU so SMERom kradli ako straky, najvecsi problem je, ze SaS tvrdo neprotestovala proti vymenovaniu zloduchov do funkcii.

    Vina nie je natom, kto kradol a kto navrhoval, ale na tom kto dostatocne silno nesuhlasil.

    A potom tu mame Euroval, kde SaS dostatocne silno nesuhlasila a podla taliubancov z SDKU opet zle, lebo tym rozlozili vladu.

    Tak sa zochabte talibanci z SDKU vidno, ze Radicova a Miklos va,m svojimi nekonzistentnymi vyjadreniami pasuju do partije, lebo ste uplne rovnaki. Penili ste ako besni uz ked SaS nechcela ist do predvolebnej koalicie, ak by v juni SaS zahlasila NIE koalicii a nechala vladnut SMER tak to by ste asi vzali kalasnikovy do ruk a modre sluchatka na usi.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Mikloš je obyčajný vykrádač hrobov.Za socializmu veľký učiteľ socialistickej ekonómie na ekonomickej fakulte,potom monetarista po Klausovi,obdivovateľ írskeho ekonomického zázraku-cha,cha a teraz mení názory už každý týždeň-žiadny ekonóm to nie je-iba papagáj,v priamej debate ho polžím na lopatky za 15 minút mi nebude vedieť vysvetliť ekonomické pravdy a riešešnia,lebo on nič riešiť nevie.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Miklos vnimany ako ekonomicky expert-v zivote nic neriadil okrem rozpoctovych organizacii, nema ani sajnu o trhovej ekonomike, v zivote nezamestnal jedineho cloveka, socialisticky ekonom ze vraj v trhovych podmienkach...rovna dan-ina otazka aj pre Sulika-nikde vo svete nie je''asi too good to be true...este nieco-po vyse dvadsiatich rokoch demokracie a reforiem Slovensko je druha najchudobnejsia krajina v Europe...hmm...to neznie najlepsie...asi treba ludi, co nieco vedia o kapitalizme...!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. hmm. autor, tak ty si iny frajer. ze dalsi blog bude MOZNO o sulikovi. super. trapne. to je zaroven aj odpoved na tvoju prvu poznamku. sulik vedel o spise este pred volbami a zo zistnych dovodov mlcal. to sa ti tiez paci, ze. alebo dalsi blog bude MOZNO o sulikovi? euroval: ak si ty odpovede miklosa nepochopil alebo sa ti nepaci nepacili, neznamena to vobec, ze ty mas pravdu. a tretiemu bodu: to akoze ked sulik bol pri rovnej dani, tak si mame pri jeho fotke zapalovat vonnu sviecku a klanat sa mu ako ty? to sa nanho uz nebude nikdy moct nic bakana povedat, aj ked to bude pravda? to je take "ciste, ferove a zasadove" ako cele SAS.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. K tomu Eurovalu: Nechapem vas SaS-kari co mate s tymi zasadami v ekonomike. Ved ta situcia sa casom predsa v ekonomike meni...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Anonym, niektore principy platia aj ked sa situacia casom meni. Napriklad, ze splacat jednu pozicku druhou je cesta do pekla. "Palebna sila" toho slavneho eurovalu dava tejto poucke bohuzial za pravdu.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Miklošove záujmy sa skončili pred vchodom do klubu Bilderberg, na smolu nás všetkých, pretože bol spoluautorom súpešného a sebavedomého Slovenska...

    OdpovedaťOdstrániť
  19. No neviem co je dobre na dani ala Ukrajina, tento koncept uz davno zlyhal.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Miklos nikdy nerobil v skutocnej firme, iba mudroval. Nikdy nezamestnaval ludi, a nikdy nepodnikal. Nikdy neriadil podnik. Takze o ekonomike vie akurat to, co si precital.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Na pôžičku Grécku Mikloš názor nikdy nezmenil.
    Pri daňovej reforme to v tom článku autor opisuje na úrovni bulváru.
    Co sa týka Sulika - ked uz spomínaš treba pripomenúť napr. aj jeho nekriticke priam zbožne presadzovanie Eura a eurozóny bez jedinej zmienky o rizikách co hrozia.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. - nebudem sa hadat, ale pozri si blog Ivana Miklosa, ktory som nalinkoval. Podla mna zmenil.
    - nic na tom nieje bulvarne, ide o zhrnutie faktov
    - bulvarne sa vyjadruje Miklos, ked tvrdi, ze za pad vlady moze SaS, a pritom je hlavnym akterom on. Bulvarne tvrdi, ze Euroval sme museli odsuhlasit, ale neponuka rozumne argumenty preco.
    - Ano Sulik ma vela much. Ale tento clanok nie je o nom. Mozno nabuduce;)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Tu je profil Ivana Mikloša:
    -rozkrádačka typu Gorila 2 , rozkradnuté miliardy za pôsobenia I.P./bývalý riaditeľ Daňového úradu Košice IV/, za čo dva roky sedel vo vyšetrovačke a nič,ututlané, nesúdené presne ako Gorila 1.Čaká sa na deň keď bude možné zo zákona odposluchy vymazať a spisy skartovať, rozkrádačka ako Brno priamo pod jeho nosom. Podrobnosti vygugluj
    - rokrádačka VAREHA, ešte väčšia rozkrádačka ako I.P.s tým rozdielom že VAREHA aspoň nebral plat vysokého štátneho úradníka a neriadil kľúčový Daňový úrad v Košiciach,zodpovední si pokojne sedia na miestach
    - budova Daniarov Košice a Miklošove nepredstaviteľné bludy okolo tej kauzy- cenami ovešaný ekonóm bez praxe- zožral pascu smerákov aj s navijákom, ha-ha-ha
    - renomovaný ekonóm vykrikuje v TV že zruší Daňové riaditeľstvo v Banskej Bystrici. No a vida riaditeľstvo ostalo a rušia organizačné miesta výkonných ľudí v Košiciach a to namä tých chápavejších, tí skorumpovaní v kauze riaditeľa I.P ostávajú ,však sa osvedčili a majú zásluhy
    NIE ZVYŠOVAŤ DANE TREBA OBČANIA ALE ZASTAVIT ROZKRÁDANIE peňazí daňových poplatníkov a ROZKRÁDAČOV DO BASY POSADIŤ . Ale to musia urobiť už nové tváre. Po týchto kauzách budú už len idioti platiť dane v tejto republike, pretože nie je možné vybrať toľko daní, koľko táto elita je schopná rozkradnúť pred zrakmi daňových poplatníkov.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. fuj, ste po usi v srackach krajania, uz sa na SK nevratim, je to 100x horsie ako ked som stadial utekal s nadejou ze ked sa o 10 rokov vratim bude to uz aspon smerovat k lepsiemu, paradne vas ta svoloc zotrocila, uprimnu sustrast - jedina rada, kto ma nohy nech uteka co mu nohy stacia ;o(

    OdpovedaťOdstrániť
  25. jééj, nie tak náhodou naopak?! Utekať by mali tí, ktorí tento marazmus spôsobili. Tipujem, že Ivan bude najrýchlejší, ak ho len na tryskáči nepredbehnú finanční žraloci. Veď onedlho budú zdroje vyčerpané, čo by tu potom robili, že?

    OdpovedaťOdstrániť
  26. tu diplomovku co uvadzas by si mohol aj citovat. je tam aj slovo "ojebavat". to si na EU BA asi ani na MF nevsimli :)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. O koľko stúplo zadĺženie domácností, podnikov a štátu počas vlády Dzurindu s Miklošom??? Keď nájdete odpoveď na túto otázku, tak pochopíte, že takýmto spôsobom dokáže stimulovať ekonomiku aj idiot.
    A keď k tomu prirátam rozklad našej potravinovej sebestačnosti a to, že sme sa stali dobrovolne montážnou dielňou európy s " lacnou " pracovnou silou, a sprivatizovali sme aj veci ( napr. vodné zdroje ), ktoré nám ani nepatrili......neviem, neviem.....aby sme ho ešte niekedy v budúcnosti nemuseli súdiť....

    OdpovedaťOdstrániť
  28. priemerny ekonom co sam sebe vytvoril auru vynimocnosti. dovolim si povedat ze to co urobil on by zvladol kazdy priemerne vzdelany clovek so sedliackym rozumom ak by mal take politicke, ekonomicke a medzinarodne pozadie ... ale verim ze ten sedliak by to spravil stokrat slusnejsie ...

    cela gorila je 50% jeho dielo a zbytok jeho komplici ... kapitalizmus pre obcana, komunizmus pre oligarchov, politikov, politrukov, prizivnikov, poradcov, uradnikov, fizlov atd. a pod.

    OdpovedaťOdstrániť