štvrtok 5. januára 2012

Kopecký našim politikom

Dňa 5.5.1987 mal český herec Miloš Kopecký prejav na 4. zjazde Svazu dramatických umelcov. Úryvok z neho je tu. Človek žasne, aké aktuálne sú jeho slová aj po rokoch. Chcel by som ich venovať niektorým našim politikom. Oni už vedia ktorým.


Soudružky a soudruzi, dámy a pánové.

Každá doba má své lidi. Jako je umění včas přijít, je i nemenší umění včas odejít. Vy — mnozí z vás — kteří jste uměli včas přijít a splnit své poslání, jež bylo nezbytné a tudíž je stále úctyhodné, musíte první pochopit, že váš čas vypršel. Ten, kdo to pochopí, odchází možná někdy i tragicky, ale vždycky důstojně. Vy, protagonisté včerejška, jeho hlavní aktéři, nedopusťte už ve vlastním zájmu, aby na Vaši minulou činnost, v níž bylo mnoho dobrého, padly další a zbytečné stíny!

Odejdete-li včas, to jest hned, může Vám být ještě poděkováno. Neučiníte-li tak sami, z vlastní jasnozřivosti, odejdete sice o něco později, ale odejdete, nepochybujte o tom, stejně. Jenže ne už důstojně, ale jako komické figury. Jestliže osud krajiny leží vám tak na srdci, jak stále ujišťujete, máte skvělou příležitost pro tuto krajinu něco kloudného udělat a výrazně mu prospět: odejít.

To, co nejvíce ohrožuje zdraví krajiny v této chvíli v naší kultuře, jsou nepřiznané a maskované osobní zájmy lidí, kteří omylem považují tzv. nové myšlení za pouhou novou politickou etiketu a nikoli za mravní a duchovní historickou kategorii. To je, co mne znepokojuje.

(Slovo "socializmus" bol vymenený za slovo "krajina")

Hlasujte na VYBRALI.SME



Celý prejav tu: http://www.hontmedik.eu/news/milos-kopecky-prejav/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára