utorok 3. januára 2012

Vláda dinosaurov

Politickí dinosauri u nás nevyhynuli. Sú to politici, ktorí tu s kozmetickými zmenami fungujú 20 rokov, a mnohí z nich tu fungovali dávno pred tým.

Tak si "kresťanské" strany vyskúšali vládnuť s novými politikmi. Mysleli si, že ich naučia, ako to chodí v politike. Že tých naivných bláznov preškolia, ako fungujú politické ťahy a obchody. Mysleli si, že sa rýchlo adaptujú, tak ako sa adaptovalo ANO. Ale nepodarilo sa.

Politici ako Galko, Krnáč, Matovič, Dostál, Vyskupič a mnohí ďalší ostali naivnými bojovníkmi proti korupcii. Tí, čo nevedia ako to v politike funguje. Správajú sa vraj nezodpovedne. Zodpovedným politikom kazia imidž.

Ale už je s tým koniec. Aj vrabce na streche štebotajú o nových časoch. Pán Fígeľ už sníva o novej bielo-modro-červenej koalícii. Už si predstavuje ako bude s pánom Ficom otvárať široké diaľnice s najväčšími tunelmi. Už si to aj vyskúšali a bolo to pekné. Smeru bude ale úplne stačiť koalícia s KDH. Pri SDKÚ by zbytočne stratili prevahu a dobre vedia, že Dzurinda dosť silno lezie na nervy ich voličom (nielen im). Možno bude Smer môcť vládnuť aj sám, ale v týchto časoch by to bola príliš veľká zodpovednosť. Preto je ju dobré trochu rozložiť. V dvojici sa kráča lepšie.

Teším sa z tejto koalície. Konečne sa situácia vyčistí a fígeľovci sa nemusia pretvarovať a hrať sa na pravičiarov. Veď ich reči o rodinách a prvoradej úlohy strany postarať sa o ich blaho, nemá vôbec ďaleko od ľavicových svetlých zajtrajškov súdruhov zo Smeru. Ale to je v poriadku. Ľavicová politika je potrebná. A konečne tu raz bude možno súboj ľavice a pravice, aj keď to ešte roky potrvá.

Ani niektorí voliči už nebudú mať dilemu. Zoberte si takú babičku, ktorá má dilemu, lebo pán farár kázali voliť tých správnych, ale pán Róbert jej priniesol karafiát na emdéžet a bol milý. (Toto bolo trochu podpásové, ale neodpustil som si. Samozrejme, nie je pravda, že tieto strany volia iba babky na dedinách. Tieto strany majú aj veľa inteligentných a vzdelaných voličov. Orientovaných doľava).

Predpokladám, že boli dohodnutí už pred pádom vlády. Klobúk dole pred Ficom ako politikom, lebo ten vie fakt rozmýšľať zopár ťahov dopredu (to sa niekedy hovorilo aj o Dzurindovi, ale ten to až prekombinoval). Už sa tešia ako budú otvárať spomínané diaľnice, dávať príspevky, ale hlavne krásne sľuby dôchodcom a rodinám (treba nájsť čo najväčšiu sociálnu skupinu, to je základ sociálnej politiky), pekne si podelia teplé stoličky, a nebudú si liezť do kapusty. Sem tam skočia na kávičku s pánom Haščákom, občas ich zoberie na jachtu kapitán PočJ&Tek, zdravotníctvo bude zázračne fungovať bez štrajkov (Kollár bude v tom čase za vodou s teplým miestečkom).
Ale hlavne tu nebudú zavadzať naivní politici, ktorí nemajú šajnu o tom, ako to chodí v politike.

A ešte tu je jedna dôležitá vec. Je jedno či sa budeme strkať do zadku Vatikánu, alebo Bruselu. Ono to bude fungovať. Hádam si náš malý národ nebude robiť čo chce. Aké to budú krásne časy, keď sa budú páni chodiť usmievať do Bruselu a všetci budeme šťastní. Ale má to jednu výhodu. Keď nám tento rok začne Brusel diktovať a schvaľovať aj rozpočet, možno dinosaury neminú ešte aj peniaze našich detí. Veď tie diaľnice budú niečo stáť.

Tento článok som chcel najprv pomenovať nešťastná trinástka. To je totiž súčet volebných čísiel strán Smer a KDH. Ale nebuďme taký pesimistický. Ono sa to časom vyčistí. Všetko chce čas.

-
Podporte článok na vybrali.sme



Pochybujete o tom, že sa chystá vláda Smer+KDH, pripadne Smer+SDKU? Prečítajte si napríklad toto:

Fico: Víťaz volieb vyhrá cestu do pekla

3 komentáre:

  1. Fúha, politickú prácu robí bloger za peňáze, moj?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ach tá slovenčina... Buď napíš "politickÉ dinosaury" alebo "PolitickÍ dinosaurI."

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyčistí sa to pravda. Hlavne od SaS....

    OdpovedaťOdstrániť