utorok 5. júna 2012

Krátko o zlatých padákoch

Slovenská pošta a Cargo. Dve štátne firmy. Dve stratové firmy. Pod krídlami ministerstva dopravy, pošt a telekomunikácií. Čo majú však ešte spoločné? Ich manažéri dostávajú rozprávkové odstupné.

Šéfka pošty má dostať odstupné a mimoriadne odmeny 178 000€ (pre porovnanie, šéf Carga dostal 154000€). Bývalé vedenie ministerstva argumentuje, že ide o odmeny za dobre odvedenú prácu. Fíha, to máme paničke zatlieskať za to, že za svoj nemalý plat vôbec niečo robila? Veď za prácu dostáva odmenu vo forme mesačného platu. (Navyše tam sedela len niečo cez roka predsa, chvíľu trvá, kým sa človek "rozkuká". Mimochodom, výročné správy a uzávierky za posledné dva roky na stránke chýbajú. By ma celkom zaujímali).

Nezávidím im, len mi je skôr ľúto ostatných ľudí, ktorí v týchto firmách pracujú. Predstavujem si poštárku na Orave, ktorá v metrovom snehu roznáša niekde po kopcoch babkám dôchodky. Tak isto má zodpovednosť. Koľko listov musí rozniesť, aby zarobila toľko peňazí? A čo Cargo? Ako sa musia cítiť chlapi v montérkach, ktorí zašpinení od oleja po uši opravujú na slnku rušne? Toľko peňazí v živote ani nevideli.

Nemám nič proti odmenám. Ak niekto odvedie fantastický výkon a prispeje k zisku, dajme mu odmenu. Napríklad taký pán Lopatka upratal Sociálnu poisťovňu a ušetril kopu peňazí. Nakoniec, o jeho výsledkoch zväčší už len fakt, že ho nová vláda vo funkcii nechala. Ak sa nemýlim, nakoniec sa aj tak odmien vzdal. 

Ale platiť odmeny manažérom štátnych stratových firiem, ktoré dotujeme my, z našich daní? Áno, tie odmeny im platíme aj my. Pekne sa poskladáme paničke, zato že vôbec pracovala? Nezávidím im, lebo neviem čo robia, ani koľko úsilia ich stálo sa na takúto pozíciu dostať. (Fakt je, že ponuku na pracovnú pozíciu som ešte nevidel. Ale keby v nej ponúkali odmeny 100000 za rok, určite by som sa prihlásil). Ale myslím si, že je to prehnané

Asi by sa mali niektorí kompetentní konečne zamyslieť.


13 komentárov:

  1. fuj odmena pre nenažranú,a od toho slizkého figliara

    OdpovedaťOdstrániť
  2. panicka z posty dostane 1000 eur a zvysne si rozdelia ti ktori jej ten padak schvalili. co sa divite? sak na slovnesku stale plati, ked neokradas stat okradas svoju rodinu

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj mňa hneď napadlo,že predsa musí dostať takú vysokú odmenu.Stopäťdesiattisíc pôjde pre KDH a zvyšok si podelia s figlikom.Veď ten chudak musel mať aj "sociálny byt".

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pri takomto gazdovaní Slovensko musí skrachovať - je to choré a len sa ukazuje, že o skutočnom živote bežných ľudí politici nemajú ani páru, som z KDH príšerne sklamaný, lebo už Lipšic rozdával odmeny ako besný a teraz toto. Mám z takýchto vecí depresie a budúcnosť Slovenska vidím veľmi čierne. Som pravičiar, ale presvedčil som sa, že či ľavicoví politici alebo pravicoví politici je to jedno sú to len sprosté hovädá.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Za povšimnutie stojí, že tieto odmeny vyplácajú len /spravidla štátne/ monopoly. Tam treba hľadať príčiny krízy - lebo ako kedysi dávno povedal o kríze T. Baťa - aj toto je "len" kríza morálky. Však zákonne je všetko v poriadku - 150 /volených/ volov si za tých 20 rokov nenápadne schválilo všetko potrebné :.
    Takže - ľudia - budíček ... a "politici" - to my sme vám milostivo dovolili spravovať niektoré naše záležitosti /poštové, napríklad/ - ale pokiaľ viem, nikto vám nedal mandát tie naše peniaze takto rozhadzovať.
    PS: tzv. "zákon" v paragrafovom znení, môže hovoriť čo chce, morálka je /mala by byť/ nadradená ...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Co je toto za drbnuty clanok.
    Najprv tvrdis, ze za pracu predsa dostavaju plat a v poslednom odstavci tvrdis, ze proti odmenam za dobre vykonanu pracu nic nemas.
    A potom porovnavas post generalneho riaditela s radovou postarkou na Orave. Ma teda kazdy dostavat rovnaky plat? Vsetkym rovnako, ako za komancov? Chalan takyto pristup k praci a odmenovaniu mali komunisti.
    Nechcem postu ani tie odmeny nijak obhajovat, nikde vsak neboli prezentovane informacie, ktore by umoznili vytvorit si uceleny obraz ("chvala" slovenskym investigativnym mediam). Takze poprosim o trochu racia pri kritike: bol vopred dohodnuty mechanizmus odmenovania? Alebo ide vyslovene o zlaty padak ktory bol odsuhlaseny za Figela? Preco ju vobec Pociatek odvolal? 1000 otazok. Inac to je len mlatenie prazdnej slamy a zavist.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. - pod dobre vykonanou pracou a odmenou si predstavujem napriklad toto: mam dvoch obchodnych zastupcov. ak spravi jeden dva krat vyssi obrat, mal by dostat odmenu
      - ja neporovnavam postarku a riaditelku. ale ked sa zatvaraju posty a vyhadzuju ludia lebo nie su peniaze a potom dostane riaditelka takuto sumu, je to asi dost chore
      - ked sa bude takto hosporarit, tak sa nevyhrabeme nikdy. ale to je problem statnych podnikov. cargo malo byt uz davno sprivatizovane.

      Odstrániť
    2. Citujem "Koľko listov musí rozniesť [radova postarka na Orave], aby zarobila toľko peňazí?"
      Cize porovnavas.
      Ked sa bude ako takto hospodarit? Ked budu mat ludia odlisne platy?
      Este raz - nechcem tu nijak obhajovat postu, ale zatial som necital ziadne racionalne argumenty ZA/PROTI vyplateniu tych odmien. Iba populisticke zvasty o tom, kolko zaraba radovy zamestnanec. Jadrom celeho problemu je tabuizacia platov, z ktorej robia Slovaci vo velkom fetis podla motta "Poberat vysoky plat a otvorene o tom hovorit je neslusne". Ludia este stale nepochopili, ze na Slovensku sa vytvorila vrstva ludi, ktora pracuje vo firemnej sfere a pobera platy nad hranicou 100 tisic eur rocne. Pri pomysleni na taku sumu sa beznemu Slovakovi pritom zacervena pred ocami, co vidiet aj na tvojom prispevku.
      BTW: Take Cargo sa napriklad dostalo konecne do zisku (v priebehu dvoch rokov, co pokladam v takomto kolose za majstrovsky kusok). Este stale je dotycny ktory to dosiahol nejaky nenazrany chuj? Alebo od akeho vysledku uz nie je nenazrany a odmena je zasluzena?

      Odstrániť
    3. - ja som praveze nepocul nijake argumenty, preco vyplatit take odmeny. prvy argument je, ze firma je v strate. druhy, ze neviem co take prevratne pani riaditelka za rok urobila
      - neviem kolko ludi pobera 100000eur rocne, ale vela ich asi nie je
      - ja som o ziadnych nenazranych chujoch nerozpraval

      Odstrániť
    4. To je celkom vtipne - racionalne argumenty. Nuz, a pane, vy ste nejaky odbornik na postu alebo aspon znalec fungovania posty, ked chcete odborne argumenty. Viete, vec sa ma tak, ze z kazdej strany pocujeme ze nedostatok penazi, setrit, setrit, dvihat dane, platit tam a tam. Stat ma ale evidentne dost penazi na vyplacanie odmien a kadejake cachre-machre, toto nie je zdaleka prvy pripad. Ludia tu pracuju za najnizsie mzdy, z toho maju co-to na chleba zakladne zivotne potreby. Nuz a potom pridete vy a tvrdite, ze chcete argumenty a neviem co... Zavist? Nuz pane, neviem z ktorej diery ste vyliezli alebo planety spadli, ale vedzte, ze tu je bieda a korupcia a ludia zivoria. Apropo, vy si asi myslite, ze ked niekto urobi "zisk" vo firme z -12 mil na -8 zasluzi si odmenu? Co natom, ze prepustil kopu ludi, zasluzi si odmenu, nie? Nehnevajte sa, ale je mi z Vas zle!

      Odstrániť
  7. Pokašlali čo mohli pozrite sa na platy Poštárov -najmena ich robotu .hlavne na vedúcich pracovníkov -či sú odborníci na svojich miestach .

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ZA posledné roky žiadne kocoročné odmeny -asi sme sa zbierali na odchodné byvalej pani riaditelke

    OdpovedaťOdstrániť
  9. treba tych vsetkych zlodejov uz raz a navydy poslat do haja (vazenia). ak sa bude nieco organizovat, pridam sa

    OdpovedaťOdstrániť