štvrtok 27. decembra 2012

Základný príjem – spravodlivý sociálny štát


Ponúkať istoty ľuďom je pekné. Ale ponúkať sociálne istoty istej skupine a inej zhoršovať životné podmienky (napríklad skupine pracujúcich)  je prinajmenšom nespravodlivé. Je pravda, že žijeme vo vyspelej spoločnosti a v slušnom štáte (aj keď napríklad stav súdnictva hovorí o inom). Preto by nemal nikto v tomto štáte hladovať a spať na ulici. 

Sociálny štát ale niečo stojí. Tým, že je komplikovaný a neprehľadný, generuje príliš veľa byrokracie a tým aj úradníkov. Vytvára rôzne diery, ktorými peniaze unikajú, a nedostanú sa k tým, ktorí ich potrebujú. O tom, že v tomto štáte sú ľudia, ktorí potrebujú pomoc a mali by ju dostať nie je pochýb.
Keď už štát musí rozdávať, mal by rozdávať spravodlivo. To znamená všetkým. Každý dospelý obyvateľ by dostal od štátu základný príjem v rovnakej výške. Či už pracuje, alebo nie.

Ako by to vyzeralo, načrtnem v bodoch:
  • Nezamestnaný by dostávali základný príjem, ktorý by zabezpečil aby nehladovali a mali kde bývať (plus ďalšie príspevky, napríklad ZŤP)
  • Pracujúcim by sa zvýšil čistý príjem, čím by sa zvýšila aj ochota pracovať (hlave pri horšie platených miestach). Tým by sa podporil aj vznik pracovných miest. Časť tohto príjmu by sa vrátila vo forme daní.
  • Študenti by mohli časť prostriedkov použiť na životné potreby, čo by pomohlo rodinným rozpočtom. (V budúcnosti by časť príjmu mohli použiť na platenie aspoň symbolického školného. To by pomohlo priniesť do školstva trhové podmienky, a prestali by sme všetci platiť školy, ktoré nie sú dobré a efektívne).
Systém by bol jednoduchý a spravodlivý. Znížila by sa byrokracia a možno raz aj počet úradníkov. Tí čo sa snažia pracovať by neboli v nevýhode (hlavne keď sa im niekedy jednoducho pracovať ani "neoplatí"). Pri pracujúcich by mohol základný príjem s rastúcim príjmom klesať, to by však systém skomplikovalo a bol by spravodlivý menej. Lepšie zarábajúci človek aj tak zaplatí na daniach a odvodoch násobne viac, ako by bol základný príjem. 

Základný príjem by najviac pomohol nízkopríjmovým skupinám ľudí, ktorí sa snažia pracovať. O to v sociálnom štáte ide, nie?


Dodatok (30.12.2012):  Princíp v tomto článku je popísaný veľmi jednoducho a ono by to také jednoduché v praxi nebolo. Chcelo by to oveľa komplikovanejšie zmeny, najmä na strane výdavkov. 
Som zástanca čo najštíhlejšieho štátu a teda čo najmenšieho prerozdeľovania. Toto je skôr úvaha, ako by mal fungovať sociálny štát, keď už má byť sociálny (Lebo to tak chce väčšina, ktorú sme zatiaľ nepresvedčili o opaku).
Hlavným problémom takéhoto prístupu je jeho cena. Ak by základný príjem dostával každý ekonomicky aktívny obyvateľ, jednalo by sa o čiastku okolo pol miliardy eur mesačne
Veľkým problémom v súčasnom systéme je čierna práca a zneužívanie systému.


   Ekonomicky aktívne obyvateľstvo:           2 702 281             
   Disponibilný počet uchádzačov o zamestnanie: 376 638
  (November 2012 – zdroj UPSVaR)

Dodatok 18.1.2013: Musím sa priznať, že som bol zástancom "odvodového bonusu". Ten vychádza práve zo základného príjmu. Po úvahách pri písaní tohto blogu začínam byť voči tomuto nápadu skeptický, najmä z dôvodu nákladov. Začínam sa prikláňať k názorom, že by bol tento systém príliš veľký socializmus, a stálo by nás to príliš veľa.



21 komentárov:

  1. neviem co je nato spravodlive....?

    1./ ti co zaplatia na daniach viac ako tych 200 euro, naprikald 500 a dostanu 200, pre tych to spravodlive rozhodne nie je

    2./ ti co zaplatia na daniach okolo tych 200 a dostanu ich spat, pre tych je to zbytocne tocenie penazi

    3./ no a ti co zaplatia menej alebo nic a dostanu 200, pre tych je to santa claus a nie spravodlive


    ...zaoberajme sa radsej ako mozme okkresat vydavky statu a ako mozme odstranit tie desatisice, az stotisice stran predpisov, smernic a inych somarin ktore vsetko neuveritelne predrazuju

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 1) Teraz to nie je spravodlive tiez a asi to ani nikdy nebude
      2) Peniaze sa netocia, jednoducho ich nezaplatis na daniach.
      3) A teraz nedostavaju nic? Existuje zivotne minimum..

      Odstrániť
    2. 1./ beriem
      2./ peniaze sa tocia, stat ti zoberie 200 a obratom ti 200 da, naco? nebolo by lepsie keby ti nebral nic
      3./ dostavaju, a to je socializmmus, mame 21 storocie, pokial by nas stat nezmykal ako nas zmyka, tak nockto kto pracuje zarobi bez dani a odvodov takmer 1000 euro, dost na to aby sa postaral sam o seba bez nejakej almuzny 200euro, navyse mali by sme si davat pozor aby sme neskoncili ako na zapade, tam kto pracuje ma menej ako ti co poberaju a to uz vobec nie je spravodlive

      http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/12-2/welfare%20cliff.jpg

      Odstrániť
    3. 2./ myslim ze presnejsie by bolo, ze stat da 200€ a potom ich zoberie.

      to poradie som zvolil na zaklade toho, ze ZP by bol automaticky.

      Odstrániť
    4. tu nejde o spravodlive rozdelenie ale o solidaritu. solidaritu, ktora zabezpeci to, ze nikto nezdochne od hladu a od nebyvania. solidaritu, ktora zabezpeci kazdemu obcanovi zakladne ludske prava. nic menej a nic viacej.

      problem si ale treba dat na zneuzivanie systemu "plodenim deti", ale to sa da osetrit koeficientom na kazde dalsie dieta (viac ako 2, alebo 3) a ucelovym viazanim prostriedkov na dieta cez nahradneho poberatela a odoberanim deti, ak im rodicia nezabezpecia potrebny stadard a prepiju peniaze svojich deti.

      ZP tiez riesi dochodcov a umoznuje zrusit 1.pilier

      Odstrániť
  2. Nie je to v podstate Sulíkov odvodový bonus?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cast.. Tam sa zakladny prijem vola odvodovy bonus a odpocitava sa z neho 10% prijmu

      Odstrániť
  3. preco na to ides tak komplikovane...nestacilo by ohranicit akékolvek príspevky státu (okrem dôchodku) na max 200,-eur (vsetky príspevky co sa týkaju detí bez ohladu na ich pocet - lebo toto je to nespravodlive co likviduje nas soc. system - ludia si narobia deti (hl. skupiny kt. im nikdy nedaju vychovu aby boli statu neskôr osozne, cim vytvoria geometrickym radom dalsich poberatelov a vyrobcov deti) na rodinu potom celkovo by som to ohranicil na 400,-eur spolu akekolvek prispevky - tak ak dvaja nepracuju si rozmyslia ci budu zivit 2 alebo 15 deti zo 400,-eur a ak budu chciet je to ich rozhodnutie - nepostaraju sa pôjdu do domova - co bohuzial idu aj tak.... co by spôsobil tvoj napad? tento problem v nom vôbec neriesis - snazis sa motivovat ludi ist do prace tym ze im das viac ako maju ...kto dôchodcovia? invalidi? ti maju teraz 300,- na byvanie a stravu daju 250,- ostane im 50,- kto zarobi malo 500,- ostane mu 5nasobok toho co dôchodcovi, neviem aky je dôvod na to aby mal 10 alebo 20 nasobok ako napr. tazko chori clovek, kt. za to nemoze...pozeras sa na to len z jednej stranky tzv. kanikovskym pohladom, neriesis soc.spravodlivost (ta znamena nevytvorit tak velke rozdiely aby dvaja ludia defacto nemohli vedla seba existovat)....treba prestat zneuzivat system posvietit si na korupciu, na tych kt. vedome vyuzivaju system cez pocet deti, ale hlavne na uniky na daniach....to ze zariadis aby pracujucemu ostalo min. 10-15 krat tolko v penazenke ako cloveku co tu odmakal 40rokov alebo tomu co je tazko chorý urcite nie je spravodlivá cesta... osobne si myslim ze by sme sa mali skôr vysporiadat so zlodejmi a psychopatmi kt. vladnu v nasej patokracii, poriesit rozkradnutý majetok nasich otcov cez privatizaciu nie vymyslat napady ako celkom znicit tych najslapsich a dat tomu nalepku motivácie pracujúcich...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozkradanie statu je iny problem, a pise sa o tom vsade.

      Suhlasim, ze velka skupina socialny system zneuziva. Treba si ale uvedomit, ze niektore deti nemozu za to akych maju rodicov, a doplatili by na to hlavne ony. Ja napriklad suhlasim s bezplatnou sterilizaciou, v tomto state to vsak vzdy narazi na odpor krestansky orientovanej skupiny.

      Odstrániť
  4. Pán autor asi býva na marse. Jeho uvažovanie je presne v intenciách všetkých poprevratových vlád - politických strán a politikov ktoré naučili ľudí nerobiť a brať bez akejkoľvek zásluhy peniaze. Skrátka vyrobil z nich stálych nemakačenkov ktorí si osobujú profesionálnymi príživníkmi a majú to dokonca ako svoje neodnímateľné právo.
    A čo tak produktivita práce z pridanej hodnoty - kde je v jeho úvahách. Zrejme ako humanista rád rozdáva ale nerád tvorí No a to je ten hlavný problém. On ešte nepochopil že slovensko žije stále nad pomery a to aj tým že cca 500tis nezamestnaných nič netvorí ale len prežiera to čo bolo vytvorené alebo žijú z dlhov ktoré vytvára štát teda politici na ťarchu tých ktorí hodnoty tvoria.
    Pojem sociálny štát nemá nič spoločné so zámernou tvorbou a podporou nemakačenkov na úkor tých ktorí každodennou prácou tvoria hodnoty. To potom autor a politici si zmýlili pojmy a vyžieračskému a bankrotárskemu štátu dali takéto pekné pomenovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemakaci dostavaju zadarmo peniaze uz teraz. Mozno by nejaky aj isli pracovat, ale nepojdu, lebo sa im to "neoplati".
      Ja tvorim, a nastastie nie som odkazany na socialne istoty. Stat rozdava uz teraz, napriek tomu to tu nie je ruzove.

      Odstrániť
  5. Nie je problem v samotnej existencii statu? Nemali by sa ludia radsej starat sami o seba? Samotne dane nie su vobec taka stara zalezitost. Nehovoriac o povinnych odvodoch. Nie je to nakoniec len novinka ktora sa neujala?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Po rokoch socializmu je tazke prist so systemom, aby sa kazdy staral o seba. Ludia tak neboli vychovani, a 40% Slovenska si mysli, ze si zasluzi istoty a stat by sa mal o nich postarat.

      Ja osobne socialne istoty nepotrebujem, a najradsej by som neplatil odvody. Ale budme realisti :)

      Odstrániť
  6. Pozrite si film o zakladnom prijme aby bolo jasnejsie ako to vobec funguje.

    Základný príjem (slovenský dabing):
    http://www.youtube.com/watch?v=2mP3b86zVvo&feature=player_embedded

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A zabudol som k tomu odkazu na film dodat. Som ZA tento prijem.

      Odstrániť
  7. A čo v prípade, že NIKTO nebude robiť - z kade sa zoberie tých 200 EUR.

    Brať bez práce je morálny hazard a nie právo.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. nemyslim si ze nikto nebude robit. ludia si chcu plnit svoje ciele a to zo zakladneho prijmu nebude mozne. jednoducho na to nebude stacit. podla mna nebude stacit ani na zivot v metropolach a ludia co nebudu chciet pracovat sa vzhladom na cenu byvania budu musiet vystahovat z velkych miest.

    druhy problem vidim v tom, ze system by sa musel prijat v celej europe naraz. zvysena dph na 50% by znamenala okamzite nakupovanie mimo statu s takouto dph. a tomu musi zabranit clo - co je v ramci EU neprijatelne a je to mozne urobit len voci krajinam mimo EU.

    tiez si neviem predstavit, ze by ZP bol na slovensku 250€ a v nemecku 1300€. a keby chcel ist slovak pracovat do nemecka a nebol by nemec, tak by dostal plat o 1000€ mensi(teda plat by dostal rovnaky, ale nemec by dostal ZP o 1000€ viac ako slovak). Jednotny ZP pre celu EU vidim tak najskor o 20 rokov a to som velky optimista.

    na zaver....myslienka ZP sa mi paci, ale vidim v nej este stale vela ALE.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. a obrovsky a najvacsi problem vidim v sucasnej zadlzenosti dnesnych domacnosti. to su taki, co by im ani cely ZP nestacil na splacanie uverov, poziciek a hypotek.

    ZP by mal byt nedotknutelny voci exekutorom, ale to by znamenalo obrovske riziko pre banky, resp. by sa museli zrusit vsetky pozicky - teda minimalne tie, ktore nie su rucene zalozenym majetkom (co by inac podla mna velmi ozdravilo ekonomiku)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Moje svedectvo Ahoj všetci. Som tu, aby som dosvedčil, ako som dostal svoju pôžičku od pána Benjamina po tom, čo som niekoľkokrát požiadal rôznych poskytovateľov pôžičiek, ktorí prisľúbili pomoc, ale nikdy mi ju neposkytli. Až kým ma môj priateľ nepredstavil pánovi Benjaminovi Leeovi, ktorý mi sľúbil, že mi pomôže, a skutočne tak urobil, ako sľúbil, bez akejkoľvek formy oneskorenia. Nikdy som si nemyslel, že stále existujú spoľahliví poskytovatelia pôžičiek, kým som sa nestretol s pánom Benjaminom Leeom, ktorý skutočne pomáhal s pôžičku a zmenil moje presvedčenie. Neviem, či nejakým spôsobom potrebujete skutočnú a urgentnú pôžičku, kontaktujte pána Benjamina prostredníctvom služby WhatsApp + 1-989-394-3740 a jeho e-mailu: 247officedept@gmail.com ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dobrý deň, potrebujete finančnú pomoc? Som Susan Benson. Som veriteľ a tiež finančný konzultant.

    Potrebujete podnikateľský úver, Osobný úver, Hypotekárny úver alebo pôžičku na dokončenie projektu? ak je vaša odpoveď kladná, odporučím vám, aby ste sa obrátili na moju firmu. Poskytujeme všetky druhy pôžičkových služieb vrátane dlhodobých a krátkodobých pôžičiek. Ak chcete získať viac informácií, napíšte nám prostredníctvom e-mailu: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) alebo mi pošlite správu priamo na WhatsApp prostredníctvom: +447903159998 a okamžite dostanete odpoveď.

    Sme komplexná spoločnosť poskytujúca finančné služby a zaviazali sme sa, že vám pomôžeme splniť všetky vaše túžby. Špecializujeme sa na poskytovanie riešení štruktúrovaného financovania jednotlivcom a spoločnostiam najefektívnejším a najrýchlejším spôsobom.

    Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste nás mali ohľadom pôžičky kontaktovať;
    * Pohodlie - O pôžičku môžete požiadať kedykoľvek a kdekoľvek.
    * Flexibilná suma - sami sa rozhodnete, koľko si chcete požičať.
    * Rýchle priame financovanie - získate svoju pôžičku do 24 hodín po schválení.
    * Flexibilná úroková sadzba vo výške 3%.
    * Vysoké sadzby schválenia
    * Flexibilné splácanie - máte šancu zvoliť si dátum splácania, a to buď týždenne, mesačne alebo ročne po dobu 1-30 rokov.
    * Jednoduchá online aplikácia.
    * Personalizované vedenie a odbornosť.
    * Žiadne skryté poplatky

    Neprídete o príležitosť z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov. Kontaktujte moju spoločnosť teraz, môžeme vám pomôcť s pôžičkou, pretože sme pomohli mnohým jednotlivcom a organizáciám, ktoré čelia finančným problémom na celom svete

    Ak chcete získať viac informácií o našej pôžičkovej ponuke, pošlite nám svoju žiadosť o pôžičku prostredníctvom:
    E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Sprostredkovatelia / konzultanti / sprostredkovatelia môžu priviesť svojich klientov a sú 100% chránení. S úplnou dôverou budeme spolupracovať na výhodách všetkých zúčastnených strán.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Zdravím všetkých, prišiel som o peniaze toľkým spoločnostiam, ktoré tvrdili, že sú skutočnými veriteľmi, ale všetko moje úsilie bolo márne. Stratil som viac ako 3 500 eur falošným veriteľom, ktorí o sebe tvrdia, že sú tým, čím nie sú. Kým mi môj priateľ predstavil správneho veriteľa, s ktorým som sa skontaktoval, a úspešne som od neho získal pôžičku iba za 48 hodín, odporučil by som každému, kto hľadá pôžičku bez strachu, aby ho kontaktoval e -mailom: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdpovedaťOdstrániť