štvrtok 27. decembra 2012

Podpora vzniku pracovných miest spravodlivo

Robiť niečo pre ľudí v tejto krajine je pekné. Jedna vec je robiť niečo naoko, a iná meniť veci (a hlavne životy ľudí) k lepšiemu.

Jedným z hlavných problémov na Slovensku je nezamestnanosť. Ak neberieme do úvahy tisíce úradníkov, ktorí napriek sľubom politikov pribúdajú, tak pracovné miesta vytvárajú firmy. Na to, aby ich vytvorili, musia efektívne fungovať. K tomu im môžu pomôcť férové podmienky na trhu. Dotovanie vybraných podnikov je neférové voči ostatným podnikateľským subjektom. Jeden podnik dostane štedré dotácie na udržanie pracovných miest, a iný musí platiť vyššie dane. Je to nespravodlivé. Štát by mal vytvárať vhodné (a férové) podnikateľské prostredie, aby vznikali pracovné miesta. Dotovanie vybraných podnikov toto prostredie kazí. Čo s tým?

 Keď už sa štát rozhodne dotovať pracovné miesta, mal by to robiť spravodlivo. A to tak, že príspevok na pracovné miesto dostane KAŽDÝ subjekt, ktorý nové pracovné miesto vytvorí. Logiku by to mohlo mať. Štátu by sa tieto peniaze “vrátili” vo forme daní a odvodov.

Záujem firiem by tu určite bol, a náklady na jedno pracovné miesto by mohli byť oveľa nižšie, ako pri dotovaní “štátom vybraných” firiem. Problémom je skôr to, ako vytvoriť efektívny a transparentný systém. Postup by mohol byť jednoduchý:
  1. Vytvoriť systém na sledovanie zmien počtu pracovných miest (napríklad prepojením na databázu Sociálnej poisťovne)
  2.  Stanoviť výšku dotácie na jedno vytvorené pracovné miesto
  3.  Poskytnutie firmám dotácie vo forme daňových úľav 

Takýmto spôsobom by mohol štát (keď už chce) efektívne prispievať k tvorbe pracovných miest, a motivovať podniky, aby miesta vytvárali. Okrem toho, že by štát ušetril na výdavkovej strane rozpočtu, prostriedky by sa vrátili v rôznych formách:
  • Daň z príjmu 
  • Daň z pridanej hodnoty (keďže predpokladáme, že človek väčšinu svojho príjmu minie) 
  • Platba odvodov
Takto by sa dali dotovať pracovné miesta efektívne a hlavne spravodlivo. Namiesto posielania miliónov vybraným firmám v čase, keď sa ostatným viditeľne zhoršuje podnikateľské prostredie. Namiesto vyplácania sociálnych dávok ľuďom, ktorí nemajú možnosť pracovať. Stále si myslím, že štát by nemal vytvárať pracovné miesta, ale vytvárať vhodné prostredie aby vznikali. Ale keď už majú niektorí politici takúto potrebu, mohli by to robiť transparentne a spravodlivo. Ak im teda ide o pracovné miesta.

6 komentárov:

  1. http://kravcik.blog.sme.sk/c/316488/Inovacia-po-slovensky-zosmiesnit-pospinit-a-ideovo-vytunelovat.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja teda neviem, načo vytvárať transparentný systém dotácií, ktoré idú aj tak zo ŠR. Stačí predsa znížiť dane a je to to isté, navyše bez ďalších zákonov, z ktorých by si určite niekto urobil biznis :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Rovnoprávny systém zdanenia -- každý občan štátu zaplatí rovnakú daň, za ktorú si kupuje štátne služby, hlasovacie právo a podobne.
    Ak na to nemá, musí sa obmedziť v poberaní štátnych služieb a hlasovacom práve.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rovnaka dan za poberanie rozneho objemu sluzieb? (naprilad strazit dva domy policiou je drahsie ako strzit panelakovy byt... a tak dalej...

      A solidarita je kde? Dokonca ani taky zastanca minimalneho statu ako je pospisil sa nechce vzdat casti solidarity na urovni statu.

      Taketo tvoje vykriky iba znamenaju, ze namas veci detailne premyslene.

      the_son_of_man

      Odstrániť
  4. Vidím na nete stále nové a nové stránky, ako by bolo možné vylepšiť fungovanie štátu. Napády sú to dobré, ale nie som presvedčený, že je to veľký záujem. Väčšinou nie je politická vôľa, aby veci fungovali lepšie. Dohodou strán vznikne často mačkopes, ktorý veci dopredu neposunie.
    A čo tak zabudnúť na štát? Čo tak rozmýšľať a dávať návrhy ako robiť veci lepšie bez účasti štátu?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zdravím všetkých, prišiel som o peniaze toľkým spoločnostiam, ktoré tvrdili, že sú skutočnými veriteľmi, ale všetko moje úsilie bolo márne. Stratil som viac ako 3 500 eur falošným veriteľom, ktorí o sebe tvrdia, že sú tým, čím nie sú. Kým mi môj priateľ predstavil správneho veriteľa, s ktorým som sa skontaktoval, a úspešne som od neho získal pôžičku iba za 48 hodín, odporučil by som každému, kto hľadá pôžičku bez strachu, aby ho kontaktoval e -mailom: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdpovedaťOdstrániť