streda 11. decembra 2013

Pán Fico máte schizofréniu?

Pán Fico sa rozhodol že v komunistickej propagande nebude zostávať za svojimi vzormi, a navštívil školy. Tí ho síce nevítali v pionierskych šatkách za sprievodu piesne práce, ale divadielko to bolo pekné.. Ale poďme k veci..

Priznáva, že máme veľký problém s nezamestnanosťou mladých.
Budúcnosť vidí aj v IT. „My už nechceme montážne dielne, kde ľudia zarábajú 500 eur mesačne.“

Pán premiér, neviem či žijem v inej krajine akej vy premiérujete, ale skôr sa mi zdá, že máte schizofréniu. Viete, to je rozdvojená osobnosť. Jedna vaša polovica nechce montážne dielne, ale tá druhá poskytuje daňové úľavy pre VYBRANÉ firmy. Medzi ktorými  je aj jedna z najväčších montážnych dielní na Slovensku, kde by ľudia skákali od radosti, keby zarobili 500€. Tá napriek štedrým dotáciám v lete znižovala počet pracovníkov. O vašom rozdávaní pre "svojich" ani nebudem hovoriť.

Čo sa týka IT a mladých ľudí, tak práve týmto ľuďom hádžete polená pod nohy, a robíte všetko pre to, aby zo Slovenska odišli. Namiesto toho, aby ste mladým startupom vytvorili vhodné podmienky pre rast, robíte všetko pre to, aby podnikanie vzdali. Napríklad daňové licencie poškodia najmä mladé  začínajúce IT firmy. Takéto firmy majú čo robiť, aby po rokoch práce vôbec vytvorili zisk.  Platiť licencie je pre ne likvidačné. Ale o tom vy viete málo, keďže ste nikdy v takejto firme nerobili.

Smutné je, že takýto ľudia vám odídu. Montážnu halu ťažko presťahujete, ale šikovný mladý ítečkár si zbalí svoj notebook za 5 minút. A v dnešnom globalizovanom svete nie je problém robiť IT vo virtuálnom svete, kde hranice neexistujú. Takže áno, mladí IT špecialisti budú zarábať viac ako 500€, ale je otázne, či budú platiť dane do rúk vám.. Keď vidia ako s nimi hospodárite.. 

Čo sa týka väčších firiem, iba dve veci. Po prvé, nevšimol som si, že by dostala daňové úľavy IT firma, aj keď ich tu máme niekoľko, ktoré nám robia dobré meno vo svete. Zatial čo rozdávate "svojim", ľuďom ktorí robia poctivo svoj biznis zvyšujete dane.
Po druhé, to, ako narástla korupcia za vašej vlády, to tu nebolo ani za Mečiara. Ľuďom z IT je nevoľno, keď sa majú zúčastňovať štátnych tendrov, kde sa vyvolení už ani nehanbia nastovovať ruku a pýtať si provízie. Vymýšľajú sa stále nové projekty za milióny, len aby sa mohlo tendrovať. Ľuďom je na nič, že si trvalý pobyt vybavia cez internet, keď to robia raz za 10 rokov. Skôr by ich zaujímalo, prečo máme také vysoké ceny benzínu, ktorý tankujú týždenne.

Ale vráťme sa k mladým ľuďom. Čo ste urobili pre to, aby sme mali na Slovensku viac IT špecialistov? Naše školstvo je v zúfalom stave, napriek tomu riešite kozmetické úpravy, kde sa rieši, koľko detí bude v triede. Či o jedného viac alebo menej, situáciu to príliš nezmení. Žiaci sa biflia nepodstatné veci, namiesto toho, aby vedeli rozmýšlať. Vedia kedy sa narodil Hviezdoslav, ale neviedia, koľko preplatia, ak si zoberú úver. A potom sa čudujeme, že si tu nebankovky robia čo chcú. Ak vidíte budúcnosť v IT, treba vychovávať žiakov, ktorí vedia logicky rozmýšľať.

Načo sú hodiny informatiky, kde vedia deti viac, ako učiteľka? Načo treba učiť deti ovládať počítač, keď si trojročné dieťa dokáže nájsť rozprávku na Youtube? Načo je informatika, kde sa deti iba hrajú, alebo chatujú? S deťmi treba pracovať, a to sa nedá iba tak, že úradníci nadiktujú, čo sa má učiť, a z čoho. Treba dať učiteľom viac slobody, aby mohli tvoriť. Treba dať školám viac slobody, aby sa mohli špecializovať. A treba liberalizovať trh učebníc, aby si učitelia a rodičia vybrali sami. A garantujem vám, že nebude problém s nedostatkom učebníc.

Takže pán premiér.. Prestante sa hrať na schizofrenika a prestaňte skúšať hrať na dve strany. My sme vás už prekukli. Vaše činy sa totiž bijú s vašimi slovami. Rečníte o podpore mladých IT špecialistov, ale na druhej strane im hádžete polená pod nohy.

 PS: Držím vám palce na ceste k prezidentskému kreslu. Podľa mňa tam budete tejto krajine škodiť menej, ako v kresle premiéra.

Podporte prosím článok na VYBRALI.SME

9 komentárov:

  1. dobry clanok len jedna vec sa mi nepacila. k tej 50 rocnej ucitelke IT. Ano su take co sa nevyznaju a urobili len nejaky kurz a ucia, ale ver tomu, ze je vela takych uciteliek aj 50 rocnych, ktore maju ovela viac skusenosti s IT ako hociktory 20-30 rocny programator.
    takze tu poznamku ohladom ucitelov by som napisal ovela viac politicky korektnejsie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. suhlasim, ze netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca,, menim to na "ucitelka", aby nevznikol dojem, ze to zalezi od veku..

      Odstrániť
    2. Skoda, ze si nestojis za svojim nazorom, aj ked je pravdivy.

      Odstrániť
    3. Bohužel, stále pretrváva představa, že kto pracuje s počítačem je IT odbormík :). Ale jako v každé činnosti, i v IT se odbormík stáva skušenostma a ty se nezískávají učením jiných, ale hlavně vlastní prácí na projektech. Proto si myslím, že neexistuje tak významné množství lidí mimo IT, kteří jsou odborníci na IT, aby se dalo pravdivě říct: "ze je vela takych uciteliek aj 50 rocnych, ktore maju ovela viac skusenosti s IT ako hociktory 20-30 rocny programator".

      Toto, ale nic nemění na tom, že RF neměl v té škole, a ani v jiné, co dělat se svou politickou agitací, kterou zaobalil do besedy o EU

      Odstrániť
    4. Dobrý deň, hľadáte podnikateľskú pôžičku, osobnú pôžičku, úver na bývanie, pôžičku na auto, študentskú pôžičku, pôžičku na konsolidáciu dlhu, nezabezpečený úver, rizikový kapitál atď ... ALEBO Boli ste odmietnutý úver od banky alebo akejkoľvek finančnej inštitúcie za jednu alebo viac dôvodov. Nachádzate sa na správnom mieste pre svoje úverové riešenia! Sme organizácia kresťanských úverov, poskytujeme pôžičku tým, ktorí ju potrebujú pozitívne, a tiež tí, ktorí sú dôveryhodní, poskytujeme úvery podnikom a jednotlivcom za nízku a cenovú úrokovú sadzbu 2%. kontaktujte nás pomocou nižšie uvedených údajov a bez podvodov
       
      E-mail: progresiveloan@yahoo.com
      Call / WhatsApp: +16626183756 ďakujeme


      Odstrániť
  2. schizofrenia nie je rozdvojena osobnost (mozno tak disociativna poruchu).

    to nic nemeni na tom, ze taketo prirovnanie len stereotypizuje a stigmatizuje chorych ludi, ktori si fakt nezasluzia byt porovnavani s Ficom & comp.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D tak to ma dostalo,
      jak mozes byt na F& comp. tak kruty ? :D

      Odstrániť
  3. Dobrý článok ale pre rozumných, racionálne rozmýšľajúcich a schopných niečo hodnotné pre seba i národ vykonať. Tak sa zaraďme ... prestaňme blbnúť seba i národ a riadiť sa rozumom (podobne ako autor).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahojte všetci tu, volám sa Fumo Sadiku žijúci v meste Malindi v Keni. Chcem povedať niečo viac o dobrom počúvanom mužovi menom Benjamin Breil Lee, ktorý pracuje s finančnou službou ako úverový dôstojník. Pán Benjamin Breil Lee mi pomohol získať pôžičku vo výške 37 115 225 225 šilingov v čase, keď sa snažím snažiť dostať sa späť na nohy, aby som rozbehol svoje podnikanie, viem, že sú tu niektorí z vás, ktorí sú vo finančných ťažkostiach, aby sa porozprávali s pánom Benjaminom o tom, čo je app + 1-989-394-3740 alebo tiež s jeho osobnou E -mail na Lfdsloans@outlook.com Som veľmi rád za to, čo urobil pre mňa a tiež pre svojho bankového účtovníka.

    OdpovedaťOdstrániť