pondelok 13. augusta 2012

Vlakom dolu vodou

Sedím ráno vo vlaku a zrazu stojíme. Nič neobvyklé, asi púšťame rýchlik. Po chvíli sprievodca oznámi, že sa pokazil rušeň a nevie koľko budeme meškať (za posledné obdobie sa rušeň na tejto trase pokazil už druhý krát).
Chvíľu počuť šomranie, potom telefonáty do práce, a neskôr ticho.  Lekári meškajú do ordinácií a pacienti na objednané vyšetrenia. Ľudia sa ponáhľajú na úrady a úradníci do úradov. Život sa zastavil. (Nakoniec sme meškali hodinu a pol)

Za komunistov by sa to vraj nestalo, hovorí tretí krát dedko vedľa mňa. Obvykle som na tieto reči alergický ale.. Možno má aj pravdu. Minimálne by manažéri železníc nedostali miliónové odmeny a odstupné. Peniaze nie sú. Na nič. Zo štátnych firiem sú dojné kravy a zlaté bane pre vyvolených. Peniaze sa neinvestujú, zanedbáva sa údržba, a výsledkom sú poruchy. Ani sa nečudujem, keď ministerstvá ako doprava riadia ľudia, ktori pred tým o doprave ani nepočuli (a diplom majú zo sociálnej práce s dizertačkou o Európskej integrácii)

Kašlem  na železnice. Začínam cestovať autom. Chcel som obmedziť smog a zápchy. Finančne je to už skoro rovnaké, akurát v aute môžem aspoň otvoriť okno (o klíme ani nehovorím). Vyrazím kedy chcem a nie kedy sa rozhodnú železnice (minule sme vyrazili presne, ale nadšenie trvalo len chvíľu, lebo sme sa presúvali len na iné nástupište.)

Pravidelné meškania. Špina. Poruchy vlakov. Státie na chodbe. Teplo, bez možnosti otvoriť okno. No nezaslúžia si tí manažéri odmeny?

Podporte článok na VYBRALI.SME
---

ZSSK v číslach (zdroj):
Priemerný plat zamestnancov: 858 €
Počet zrušených funkčných miest v roku 2011: 322
Počet zamestnancov ku koncu apríla 2012: 5 832


Počet redukovaných vlakov v roku 2011: 339
Priemerná výška odstupného v roku 2011: 5 448 €
Priemerná výška odstupného v roku 2012: 4 500 €
Priemerná výška odmeny v roku 2011: 53,50 € na zamestnanca
Priemerná výška odmeny v roku 2012: 21,44 € na zamestnanca


1 komentár:

  1. Aj za komunistov sa kazili rušne, možno menej, ale je to tým, že sú to stále tie isté rušne. Na nové peniaze nie sú, lebo by nebolo na odmeny a zlaté padáky rôznych pseudo manažérov. Ten priemerný plat v tabuľke je veľmi nepresný, pretože sú tam započítané aj niekoľkonásobne vyššie platy vedenia. Bežný zamestnanec, taký sprievodca napríklad, môže byť rád ak má 450 eur v čistom...

    OdpovedaťOdstrániť