streda 14. marca 2012

Facka pravici. (A čo ďalej??)

Pravica dostala nakladačku ako nikdy. Netreba žiadne hlboké analýzy na hľadanie dôvodu, všetci vedia, že je to sklamaním voličov. Sklamaním z toho, že spolu nedokázali vládnuť, že sa nevedeli dohodnúť. Dostali šancu, ktorú zahodili. Aký mal volič dôvod, dávať im druhú?

Ale čo ďalej?

SDKÚ-DS sa poučila. Už nie je lídrom pravice, nemá právo diktovať, iba preto, že tu niekedy v minulosti pomohla uskutočniť reformy. Voľby sa nevyhrávajú tým, že budeme pozerať do minulosti. Nemá právo diktovať iným. Spojenie hlasovania o dôvere vláde bola chyba, ktorú si dúfam vyčítajú mnohí v tejto strane. Bolo to zbytočné. Výmenou za euroval budeme mať na stole skutočné zmeny.


SaS nezaujala, a nebyť sklamaných konzervatívnejších voličov, ktorí volili "menšie zlo", už by bola minulosťou. Ani marketingové hlavy (Miškov, Droba) v tejto strane nedokázali zaujať širší okruh voličov. Televízny spot, kde Sulíkova tvár na celú obrazovku hovorí hlasom iných ľudí, bol dosť trápny. Bildbordy chceli byť opäť iné, a bola zvolená zábavnejšia forma. Ale myslím, že tejto strane by už nezaškodilo viac seriózneho imidžu. Na šaškovanie tu máme Matoviča, a ide mu to lepšie.

Čo ďalej? Dovoľujem si navrhnúť zopár bodov, ako poraziť Fica v ďalších voľbách. Lebo sa treba o to snažiť už teraz, a nie pol roka pred voľbami (berte si príklad z Fica a Matoviča, ktorí začínajú robiť kampaň už teraz).

1) Najdôležitejšie je nájsť lídra veľkosti Fica. Na pravej strane by malo ísť o široko rešpektovaného človeka, ktorý má rozhľad, príjemné a konzervatívnejšie vystupovanie, a je osobnosťou (morálnou, aj odbornou), ktorá v živote niečo dokázala. A bez urážky, takú osobu nevidím.
Sulíkovi chýba práve to konzervatívnejšie a serióznejšie vystupovanie (preto podľa mňa nikdy nemal byť predsedom parlamentu), Žitňanská je vhodná ako ministerka, ale nemá široký rozhľad, ani rešpekt. Lipšic sa snaží, a mohol by byť lídrom, je však mladý a chýba mu tiež prirodzený rešpekt.
Ako si predstavujem lídra pravice? Niekoho, kto je osobnosť a je rešpektovaný v širokom pravicovom okruhu (ako príklad ma napadol pán Lasica, ale to nie je dobrý príklad, aj keď lepší ma nenapadol).
Treba dať priestor novým tváram. Napríklad v KDH vidím obrovský potenciál okolo trojice Lipšic - J.Žitňanská - Prochádzka. V SDKÚ su tu ľudia ako Beblavý, Frešo. Nádej existuje, a ostrieľaní politici ako páni Dzurinda a Hrušovský by mali využiť svoje skúsenosti hlavne na ich predávanie mladšej generácii.

2) Nehádať sa. Treba sa dohodnúť za dverami, a pred kamery prísť s hotovými návrhmi. Nudné, ale vždy lepšie ako hádky v živom prenose. Mám pocit, že SDKÚ-DS, a najmä pán Dzurinda sa pozerali na partnerov trochu z výšky, a mysleli si, že ich pozícia je neohrozená. Pevne verím, že po týchto voľbách bude pravica a najmä spomenuté dve strany spolupracovať viac. Spolupracovať, nie vydierať druhú stranu.

3) Predkladať riešenie, aj keď to bude ťažké. Mám tušenie, že nasledujúce 4 roky budú plné blogy plné článkov "zlý, zlý Fico". Áno treba mu pozerať na prsty, ale voľby sa iba výkrikmi nevyhrajú.

4) Nestretávať sa s mafiánmi, finančnými žralokmi a podobne. Sasanka a Gorila boli nafúknuté. Ale mali opodstatnenie. Ale boli iba vrcholom. Spúšťačom lavíny bolo obrovské sklamanie voličov z pádu vlády.

Pánovi Ficovi želám, aby nás príjemne prekvapil. A pravici, aby sa spamätala.

Podporte na VYBRALI.SME



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára