nedeľa 3. júna 2012

Dane, poplatky a peniaze na blbosti

Platím dane, platím odvody. Dane sú vraj nato, aby sme nimi financovali chod tohto štátu. To hovorí teória, realita je taká, že financujeme chod štátu a politikov (vrátane ich kamarátov a sponzorov), byrokratov a  ďalšie podobné skupinky. Peňazí nie je nikdy dosť a vždy je ľahšie vymyslieť nové dane, ako škrtať.

Samostatná kategória je míňanie peňazí na nezmysly. To sú rôzne pseudoprojekty financované štátom a EU. Do tejto kategórie patria napríklad preslávené sociálne podniky. Ale našlo by sa ich dosť, a takmer každý deň. Naposledy ma zaujal napríklad projekt dopravného servisu za 25 miliónov. Neviem načo, keď každé rádio má už dopravný servis, a dokonca existujú aj súkromné firmy, ktoré ho poskytujú. Podobný príklad je, keď štátna televízia ide nakrúcať reality show. Neviem načo.

Naposledy ma ale najviac zaujal super projekt Národnej banky Slovenska, ktorá si dala urobiť aplikáciu pre iPhone, na zobrazovanie kurzového lístka. Cena 6000€ by ešte bola v pohode, aj aplikácia je pekná, ale otázka znie skôr: načo? Na trhu je množstvo podobných aplikácií, a to už nehovorím o online aplikáciách na webe. A zadarmo. Táto je síce tiež zadarmo, ale vývoj sme zaplatili my.

Tento týždeň som sa zamyslel nad tým, koľko platíme za veci, ktoré financuje štát z našich daní. Alebo sa tak tvári. Uvediem zopár príkladov:
  • Menil som trvalý pobyt, za vystavenie nového OP som odovzdal kolky za 4,5€. Navyše sa tieto kolky stále nedajú kúpiť tam kde ich potrebujete, preto treba ísť na poštu, čo je ďalšia investícia (ako nepoužívate auto, tak minimálne časová).
    Takže polícia nie je financovaná z našich daní? (To už nehovorím koľko vyberú dopraváci na pokutách, keď sa postavia na miesto, kde sa dopravná nehoda stane raz za desať rokov, ale je veľká pravdepodobnosť, že pokuty sa budú rozdávať ľahko. Príkladom je tabula konce obce umiestnená dva kilometre za obcou, kde je rovná a široká cesta.)
  •  Cesty sú tiež financované z daní. Len neviem prečo som zaplatil 50€ za ročnú diaľničnú známku. Netýka sa to diaľnic? Tak potom prosím opraviť tie výtlky v Bratislave a okolí. Lebo cestárov som ta dávno nevidel, ale nové tlmiče ma stáli dosť. Ale netreba zabúdať na spotrebnú daň z palív, ktorú zaplatí každý šofér pri tankovaní.
    Napriek tomu, že ceny pohonných látok bez daní na Slovensku v porovnaní so štátmi Európskej únie patria medzi lacnejšie, v rebríčkoch cien s daňami sa umiestňujeme pravidelne v druhej polovici. Jedným z dôvodov, prečo je to tak, je výška spotrebnej
    dane v jednotlivých krajinách EU. Spotrebné dane na Slovensku sú jedny z najvyšších v únii. (zdroj: natankuj.sme.sk)
  •  To že študujem na súkromnej škole je môj problém. Ročne ma tento nápad stojí len na poplatkoch 2500€. Ale platenie školného schvaľujem. Prečo by sa ste sa vy mali skladať na moje štúdium? Horšie ale je, že z našich daní financujeme kopec štátnych škôl, ktoré produkujú rôzne profesie planiace úrady práce (ktoré nebudem menovať, lebo nechcem žiadnu profesiu uraziť). Navyše majú pre mňa ako daňového poplatníka nulový význam. A keď už zaplatíte nejakému právnikovi  vzdelanie, tak mu budete platiť znova. Prídete k notárovi a zaplatíte za opečiatkovanie papiera, ktorý mimochodom ten advokát ani nevidel. Prídem k zubárovi a nechám tam 70€. Ale veď dobre, môžeme byť radi, že nejakých zubárov ešte máme. Ale bol by som rád, keby si všetci politológovia, sociológovia, advokáti, ....., ekonómovia platili školu sami. Naopak môžeme byť radi za študentov pedagogických a zdravotníckych odborov.
Takto by sa dalo pokračovať donekonečna. Na jednej strane sa žmýkajú ľudia, a na druhej sa vyhadzuje. Na jednej strane sa štát tvári ako všetko financuje, ale vlastne to financujeme my. Aj tie istoty. 

10 komentárov:

  1. Výstižné,vecné a poburujúce.Čo na to povedať?Fuj

    OdpovedaťOdstrániť
  2. DPH a podvody politikov.-1

    Zmena politického systému nemusí vždy znamenať napredovanie a niekedy sa mení iba kamufláž. Za starého systému si vedenie štátnych podnikov zachraňovalo koncoročné prémie fiktívnym plnením plánu, v novej teminológii rastu. V decembri podnik podniku faktúroval v miliónových objemoch na "plánované výkony" vagóny materiálu. Keď sa plánovaný rast splnil a prémie porozdávali, novým rokom sa faktúry a materiály reklamovali a vracali. Podvody a podobné vlastnosti nám napriek zmene systému zostali.

    Zmenou systému prišlo k zmenám vo fakturácii. Ceny sú navýšené o daň z pridanej hodnoty. Do dnešného dňa nikto laickej verejnosti nevysvetlil úplný zmysel DPH. Pomýlená časť verejnosti podvody s DPH mnohokrát považuje za trest Jánošíka nespravodlivému štátu a skryte ich obdivuje. DPH je krvou štátu. Každý občan a fima je cez nákup a predaj potravín, tovarov a služieb živiteľom politikov, štátnych úradníkov a veriteľom štátu. Dnes si vysokú daň DPH štát vynucuje ako náhradu za neefektívny priemysel a prirodzené zdroje. Občanov sa gazdovanie štátu priamo dotýka. Za rozprávkovým bohatstvom mnohých úspešných tvári sú práve podvodné výbery DPH.

    Po Grékoch sú Slováci na hlavu najväčšími podvodníkmi s DPH. Ročné škody sa odhadujú vo výške 1,2 až 2,3 miliardy eur. Moc o nich doteraz mlčala a človek získaval istotu, že ich mnohokrát kryla a organizovala. Najväčšie podvody organizujú a kryjú daňové úrady, policajti, fiktívni obchodníci, biele kone, policajné špičky, prokurátori až po ministrov a strany. Keď je moc a podsvetie previazané, je to nedokázateľné. Výber 28 miliónov eur mohol zemplínsky Vareha urobiť iba za spolupráce daňových úradov, polície a prokuratúry. Po dvadsiatich rokoch fungovania DPH Slovensku vznikla na všetkých podvodoch škoda odhadom vo výške 24 miliárd až 46 miliárd eur. Keď pripustíme stred a odpočítame za tie roky nárast HDP, môže to byť suma cca 30 miliárd eur. Je to astronomická suma.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. DPH a podvody politikov.-2

    Čo predstavuje suma 30 000 000 000 eur, slovom tridsať miliárd eur? 30 miliárd eur, to je cena troch miliónov vozidiel Škoda Fabia po 10 tisíc eur. Je to po 1 000 kusov denne 12 ročná produkcia Mladej Boleslavi. 3 milióny Fábií v rade nárazník o nárazník, je štrúdla v dĺžke 10 500 kilometrov, je to 10 krát z Čiernej nad Tisou do Chebu. 30 miliárd eur, to je 300 000 svojpomocne postavených rodinných domov, alebo veľkorozmerových činžovných bytov v cene po 100 000 eur. Je to 300 000 mladých rodín. Je to vrátane detí 1 200 000 obyvateľov, je to desať veľkých miest po 120 000, alebo sto malých miest po 12 000 obyvateľov. 30 miliárd eur predstavuje hodnotu veľkých 100 fabrík v cene po 300 miliónov eur a zamestnávateľov takmer všetkých nezamestanných. Je to hrubá mzda 400 000 nezamestnaných po 1 000 eur mesačne počas 6,5 roka. Keby sa nerozkradlo 30 miliárd eur, Slovensko malo vybudované diaľnice, cesty, infraštruktúru, stabilizovaný zdravotný, dôchodkový a školský systém. Keby, keby, keby..., keby sme mali múdrejších a čestných politikov.

    Máme niekoľko ďaľších problémov. Prvým je rozkradnutý a neefektívny priemysel v hodnote cca 50 miliárd eur. Druhým je narastajúci dlh dnes 37 miliárd eur a ročný deficit 7 miliárd eur. Ročné úroky dlhu vo výške 1,7 miliardy eur splácame dlhom. Tretím je svetová kríza, ktorá to sťažuje. Rozkradlo sa dedičstvo a dnes sa prejedá budúcnosť. Každá mladá štvorčlenná rodina vrátane budúcich batoliat je okradnutá a zdedila dlh dnes vo výške cca 64 000 eur. Tieto prostriedky sú preprané v daňových rajoch, ležia v zahraničných bankách, pôsobia v zahraničných ekonomikách a na finančných trhoch. Nemusí byť náhoda, že si na trhoch požičiavame práve svoje.

    Úlohou moci je chrániť štát a občanov. Zneužívanie vlastnou mocou je zrada a protištátny čin. Za zločiny dodnes nebol odsúdený jeden člen moci. Rozkrádaním štátu a štátnej kasy sa odhadom k majetku a financiám v objeme viac ako jednej miliardy korún dostalo cca 50 ľudí, k majetku a financiám v objeme od 500 miliónov do jednej miliardy korún prišlo cca 100 ľudí. K majetku a financiám v objeme od 100 do 500 miliónov korún prišlo do 500 ľudí. Za všetkým sú politici, štátni úradníci, justícia a polícia.

    Rozkradli sme minulosť a prejedáme budúcnosť. Politici nás už neprekvapujú. Kauzy Mokys, Nástenkový tender, Mýto, eurofondy a iné, sú iba pokračovaním. Zvyšovaním DPH a diktátom moci sa problém neodstráni. Máme zničený a rozkradnutý priemysel. Ten tvorí disponibilný zisk, zamestnáva a odbremeňuje štát. Politici štát zničili. Tí istí politici idú zachraňovať štát. Rozkradnutie a oslabenie štátu nebolo v stredoveku, podľa politikov má zostať nepotrestanou minulosťou. Celú ťarchu škôd a následkov v podobe daní a zvyšovaných cien života idú preniesť politici na občanov.

    Na Slovensku dnes niet politika, ktorý má morálne právo vyzývať občanov k záchrane štátu!!!

    Keď súhlasíte s týmto názorom, rozmnožujte a rozširujte ho!!!

    Štefan Martoš.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Len či aj tá tvoja súkromná škola neprodukuje rôzne profesie, plniace Úrady práce...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak si studium zaplatis a skoncis na urade prace, je to len tvoja zla investicia a statny rozpocet tvoje studium nestalo ani cent na rozdiel od filozofickej fakulty na statnych vysokych skolach.

      Odstrániť
    2. Je to moja druha VS, a uz 7 rokov pracujem. Ale myslim ze nie..

      Odstrániť
    3. inak nieco o porovani nezamestnanosti verejnych a sukromnych VS je tu: http://moje.hnonline.sk/node/5508

      a inak ten pan posobi na skole, na ktorej studujem :)

      Odstrániť
  5. Je to začarovaný kruh: štát funguje nedostatočne, a človek to vidí, a teda sa aj preto snaží dane neplatiť. Je to "začarovaný kruh" ako v rozprávke. Podľa mňa treba najprv urobiť poriadok v štátnej pokladnici a potom aj ľudia (aspoň časť z nich) bude RADA platiť dane, pretože budú vidieť, že sa z ich daní niečo urobilo...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pliaga zbytocneho studia VS sa riadne rozmohla a stoji nas vela penazi. Vacsinou ide len o titul, pretoze niekto zavadza taku modu, ze aj upratovacky budu potrebovat aspon 2.Ak teda clovek robi nieco uplne ine nez co"studoval", znamena to ze to studium bolo zbytocne. Aj ucitelky v materskej skolke musia mat VS, co je uplna blbost. Tym dochadza k inflacii vzdelania, jeho dehonestacii. Co sa tyka financovania:Ak niekto vystudoval za verejne peniaze, mohol by nejake roky platit napr. 1 percento zo mzdy do fondu,z ktoreho sa bude financovat studium zvlast potrebnych a narocnych odborov,napr. medicina,stomatologia apod.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vzdy ma v neplateni dani utvrdi stav vozovky, ktora mi rozmlatila napravu. Ani sa nesnazim dalej opravovat auto. Ak stat nefunguje, ani moja vola podliehat jeho zakonom (napr. STK) nebude velmi velka. Avsak velmi rad sa podriadim spolocnosti, ktora pre mna nieco robi a kulturne ci socialne suciti a chape. To mi ale na Slovensku pride takmer nemozne. Kazdy tu pozera len na seba. Za pekne slova a snahu vas urazaju. Takze slusne a pokorne - seriem aj na Slovakov a ich pseudo spolocnost.

    Aj by som chcel inak, ale po rokoch tryznenia mam akurat tak chut odist a uz sa nikdy nevratit. Ale vazim si mojich predkov a nedam to tu tym zlodejom a nepriatelom Slovenskeho ludu zadarmo!

    OdpovedaťOdstrániť